Nyheter

Screendance och Skapande skola

 

 

DCIM101GOPRO

 

I Norrtälje gav Cyntia Botello workshops i skolorna under mars månad. Då fick alla elever som går i fjärde klass chansen att testa på att göra egna 60 sekunders dansfilmer under hennes ledning.

Total besökte Cyntia sex skolor och ungefär 150 elever deltog i hennes uppskattade workshops.

Hej Mexico!

Contraivance_07Filmen Contrivance får officiell premiärvisning! Bland 26 filmer är Cyntia Botellos Contrivance nu klar för visning på dansfilmsfestivalen Agite Y Sirva, i Mexiko. Filmen är producerad på ett stort kraftvärmeverk, Den ungefär sju minuter långa dansfilmen är ett suggestivt och experimentellt verk där performancekonstnären Fergus Byrne befinner sig i ett enormt rum, i själva verket platsen för den gigantiska kran som hämtar upp flis för eldning i verket. Hans performativa rörelser i kombination med platsen, konstnärligt foto och ett kreativt redigeringsarbete gör filmen till ett originellt och unikt allkonstverk med stark karaktär. Många av filmens originalljud är också inspelade på anläggningen.

– Jag är jätteglad och stolt att filmen valdes ut av juryn, särskilt att den får premiärvisas i just Mexico, säger Cyntia Botello.

Performance: Fergus Byrne, Musik/ljudbearbetning: Peter Åkesson, Fotografi/redigering/produktion: Cyntia Botello.

(copyright, Cyntia Botello, 2016)

 

Visning av filmer

IMG_0600

I projektet Digital biografi har nu ungdomarnas filmer visats i två sammanhang. Första gången på en kväll för att utveckla arbetet för ett bättre samarbete kring integration, en inbjudan till föreningar och alla intresserade privatpersoner, anordnat av Tranås kommun den 2 mars, Tillsammans – lyckad integration! Här visades fyra av de ungas filmer på Biograf Royal för publiken och tre av de unga berättade lite om sig själva och sina filmer.

Den 14 mars hade de unga också visning för sina skolkamrater på Holavedsgymnasiet i Tranås den 14 mars, då alla fem filmerna visades och flera av dem berättade igen om sina filmer. Cyntia Botello berättade också för publiken om sina erfarenheter när hon kom till Sverige från Mexiko för ungefär 18 år sedan och om varför hon startat projektet digital biografi.

Vernissage!

 IMG_11221

Den 4 februari öppnade Nötskrikan 10/Fiskmåsen 13 i Tranås Stadshus. Det blev en lyckad kväll där ett femtiotal besökare kom på vernissage och fick lyssna till Per Ulfsbo som invigningstalade om Westbergs möbler – en av byggnaderna som revs och syns i utställningen och en plats där Ulfsbo själv haft företag. Cyntia Botello fanns på plats och fick mycket beröm för sina fotografier och filmer från publiken. Utställningen visade Cyntia Botellos stora film- och bildmaterial från en rivning på ett fabriksområde sommaren 2015. Film med koreograferad grävmaskin, dansfilm, föremål insamlade från platsen och många fotografier blev det! Allt visas i en specialbyggd utställning i Tranås Stadshus. Utställningen pågick till och med den 11 mars.

Digital biografi för nyanlända

IMG_0491

En grupp nyanlända ungdomar i Tranås från bland annat Syrien och Afghanistan lär sig att göra egna filmer. I bild och med egna ord får de berätta om sina egna erfarenheter och sin bakgrund. Filmen, 60 sekunder lång, kan sedan visas offentligt i något sammanhang. Projektet är en satsning av Cyntia Botello för att utöver inlärning av filmteknik också erbjuda denna grupp unga en rolig, stimulerande och utvecklande fritid, samtidigt med språkutveckling och social gemenskap. Filmerna och skaparnas berättelser är också ett sätt att synliggöra flyktingars livshistorier. Digital biografi för nyanlända stöds av Tranås kommun, Studiefrämjandet och Kultivera. Planen är att projektet ska erbjudas fler deltagare vid fler tillfällen.

Workshops i skola

IMG_8492

I Norrtälje ger Cyntia Botello workshops i skolorna under mars månad. Då får alla elever som går i fjärde klass chansen att testa på att göra egna dansfilmer under hennes ledning.

Utställning av en rivning

Från och med andra veckan i februari 2016 visas en utställning med Cyntia Botellos stora film- och bildmaterial från en rivning på ett fabriksområde. Film med koreograferad grävmaskin, dansfilm, föremål insamlade från platsen och många fotografier blir det! Allt visas i en specialbyggd utställning i Tranås stadshus.

Akta tiden – till Portugal!

Akta Tiden

Till InShadow Festival i Lissabon har Akta tiden valts ut som en av de kortfilmer som visas och tävlar om att vinna fina priser. Festivalen bjuder på interdisciplinära utbyten inom film, performance, installationer, utställningar och programmering mellan den 26 november och den 6 december. (om festivalen, http://www.voarte.com/en/festvoarte/inshadow/)

Just A Minute Festival

Akta Tiden7

Akta Tiden Beware of Time’ har blivit antagen till Just A Minute Festival en online tävling i USA för 60 sekunders filmer!

http://www.justaminute.tv/

Från den 5 oktober till 1 december kan du rösta på ’Akta Tiden Beware of Time’ så många gånger du vill.

Publikens röster avgör vinnaren!

Gör så här:
1. Gå på länken http://justaminute.tv

2. Om du vill rösta på filmen då måste man hitta den. Antigen ser du varje film eller trycker du på ’next’ tills att du hittar ”Akta Tiden Beware of Time”. Den knappen syns inte alltid direkt utan du kan få vänta några sekunder. Och sen är det inte säkert att rätt film kommer upp då heller, så om man har otur måste man sitta och klicka på nästa en massa gånger.

3. När du hittar och tittat på den kommer på vänster sidan en knapp som säger ’vote’. Trycker du på den och röstar! Kommentarer är tillåtna likaså tillsätta 1 till 5 stjärnor!